fredag 6 november 2009

Jo tack, jag vet!

Kollar igenom DN Bostad och undrar över en sak:
Varför envisas folk med att skriva "arkitektritad" i sina husannonser?
Vad är de rädda för, att vi ska misstänka att det är en jäkla vetrinär som ritat huset?

Ser kåken så skev ut att mäklaren måste gardera sig med ett "hm, jag _vet_ men det är iallafall arkitektritat trots allt"

Annars kanske det är dags för restaurangerna att skryta med kocklagad mat och sjukhusen med kirurgutförda operationer....

5 kommentarer:

Lo sa...

om du visste hur många hus som inte är ritade av arkitekter... att operera sig själv drar sig de flesta för, men rita sig eget hus? piece of cake!
och så har vi ju alla kataloghus, några är förstås ritade av en arkitekt, men långt ifrån alla. det kan förstås bli bra ändå - precis som maten hemma kan bli god...

Gäddan sa...

Lo: "Alla" kataloghus är enligt min goda vän Arkitekten just ritade av arkitekter.
Hem-kokta projekt kan ju vara ritade av nån klåpare, men det här är ju hus i typ Stockholms civiliserade delar. Inga hillbilly-skjul alltså...

Lo sa...

Ja, nuförtiden är säkert de flesta kataloghusarkitekter just det. Och jag rackar inte ner på dem, jag kunde hamnat på ett kataloghuskontor själv och har full respekt för deras arbete.
Men "arkitektritat" i annonssammanhang brukar betyda att huset är ritat just för den tomten av en arkitekt - som mycket väl kan vara anställd av en kataloghusfirma eftersom även de gör tomtanpassade hus".
Fast arkitekt är inte en skyddad titel, så vilken veterinär som helst kan kalla sig det... Och jag är ledsen om jag förstör ditt glada raljerande, visst var det roligt skrivet!

Godiva sa...

Ha ha!

Gäddan sa...

Lo: jag böjer mig för bättre vetande, du verkar betydligt mer insatt än jag.

Raljera kan man alltid, det kommer nya tillfällen. Tills dess tackar jag för att blivitupplyst i arkitekt-frågan.

Godiva: Ja, lite kul är det allt!